Blog |

Mijn kind gaat studeren; tips voor een gesprek over alcoholgebruik

gesprekstips alcoholgebruik

Hoogzomer, voor velen een onbezorgde tijd en dit jaar voor sommige ouders zelfs een bijzondere tijd. Omdat na de zomer, in het nieuwe schooljaar je kind een vervolgopleiding gaat doen. Misschien wel in een andere stad en zelfs op kamers. Een heel andere fase in het leven van je kind, maar ook in jouw leven als opvoeder. Ninette van Hasselt, Wilke Heijnen en Michelle van der Horst van de programma’s Alcohol en Jeugd geven tips aan ouders. Wat geef je je kind mee om echt op eigen benen te kunnen staan?

Dat is loslaten en vertrouwen geven. Maar dat is niet altijd gemakkelijk. Want handelen ze in moeilijke situaties zo verstandig als jij graag zou willen dat ze doen? De studententijd is een bijzondere levensfase vol uitdagingen, waarin jongeren hun grenzen opzoeken en verleggen. Dat de studentenfase de levensfase is waarin het meest wordt gedronken, is daarom niet verrassend.

Meer invloed dan je denkt

Jij hebt als opvoeder nog wel degelijk invloed op je studerende kind, zo wijst onderzoek uit. Ook al doen ze niet braaf wat je zegt. Juist de aanloop naar de studietijd, is een belangrijk moment om eens met ze stil te staan bij de uitdagingen die het leven als student met zich meebrengt. Pak daarom deze zomer nog even de kans voor een ontspannen gesprek met je soon-to-be-student.

Stel vragen en zet aan tot nadenken

Door vooral vragen te stellen, zorg je dat je kind alvast nadenkt over lastige situaties. En dat het al wat voorbereid is, wanneer die zich echt voordoen. Dat maakt het gemakkelijker om straks een verstandige keuze te maken.

Deel eigen ervaringen

En wellicht kun je ze wat tips geven. Voorbeelden van wat jij deed om niet te veel te drinken als het drinktempo om je heen hoog lag: bijvoorbeeld door een biertje af te wisselen met fris. Of je glas halfvol weg te zetten. In de podcast Help ik heb een puber van Kluun en Yvanka van der Zwaan, geeft Ninette van Hasselt, Hoofd van het programma alcohol- en drugspreventie, tips hoe je je bijna volwassen kind, kunt helpen bij deze stap in zijn of haar leven.

Luister naar ervaringen van andere ouders

Of luister deze zomer naar de podcast Na de Limonade, die we vorig jaar uitbrachten. Hierin gaat journalist en podcastmaker Maarten Dallinga in gesprek met ouders van pubers. Ninette van Hasselt deelde in iedere aflevering inzichten en tips. Zeker de moeite waard om aan de rand van het zwembad, tijdens een wandeling langs het strand of ’s avonds genietend van de zwoele zomeravonden naar te luisteren.

Meer tips?

Geen tijd om naar de podcast te luisteren? Of lees je in de vakantie liever dan dat je een koptelefoon op je oren zet? Op de site helderopvoeden.nl vind je meer informatie, tips en handvatten en in de nieuwe factsheet Alcohol en Studenten vatten we onze kennis over het onderwerp en nieuwe feiten en cijfers samen. Een factsheet voor studentenbegeleiders en preventiewerkers, maar zeker ook interessant voor ouders.

Of je nu besluit naar de podcast te luisteren of nog wat meer te lezen: onthoud dat jij als opvoeder nog steeds een grote invloed hebt op je kind. Dat wat je hen geleerd hebt (en deze zomer misschien nog eens herhaalt) helpt hen straks hoe dan ook. Hopelijk helpen wij je een beetje op weg met het vinden van de juiste balans tussen loslaten, vertrouwen en opvoeden.

Fijne zomer!

 

Ninette van Hasselt
Programmamanager Alcohol