Samen werken aan een goede mentale gezondheid van álle inwoners. Door te investeren in het verbeteren van de mentale gezondheid en het voorkomen van mentale klachten en problemen, dragen we bij aan een veerkrachtige samenleving. Hoe kunnen GGD'en en gemeenten dit aanpakken in lokaal beleid?
Het landelijk Expertisecentrum Mentale Gezondheid organiseert verschillende activiteiten vanuit haar kennisrol mentale gezondheid voor de Aanpak Mentale Gezondheid: van ons allemaal.
De organisatie hiervan gebeurt in afstemming met de klankbordgroep. Deze bestaat uit: GGD GHOR Nederland, de VNG, RIVM en het ministerie van VWS. Voor de organisatie en invulling van de activiteiten werken we samen met GGD’en en betrekken we kennispartners en (lokale) organisaties.
Meer informatie en contact
Op deze pagina
Wanneer & Waar
Voor gemeenten
- Dinsdag 24 september 2024 om 10.00-11.00 uur: Webinar over mentale gezondheid: Hoe verbind je het GALA en IZA in jouw gemeente?
Voor GGD’en
Uitwisselingsbijeenkomsten voor bovenregionale kenniskringen van GGD’en. De planning en invulling hiervan wordt in overleg met de kenniskringen besproken. Meer informatie volgt.
Aan de slag met effectief mentaal gezondheidsbeleid
Zet jij je als professional of beleidsmaker bij een GGD of gemeente in voor beleid rondom de mentale gezondheid van inwoners? En wil je nu al inspiratie opdoen? Op de website van het Expertisecentrum Mentale Gezondheid vind je kennis over specifieke doelgroepen, beschermende en risicofactoren van mentale gezondheid, de rol van leefomgevingen daarin en meer.
Bekijk ook de handreiking Integraal werken aan mentale gezondheid in lokaal beleid. Deze geeft concrete handvatten en bundelt informatie over relevante praktijkvoorbeelden, interventies, overzichten en rapporten.
Keuze maken tussen lokale initiatieven rondom mentaal gezondheidsbeleid
Waar let je op als het initiatief (nog) niet in een erkende databank staat? De checklist geeft je inzicht in of een initiatief onderdelen bevat die het veelbelovend, kansrijk of effectief maakt. Zo kun je een weloverwogen beslissing maken over waar je subsidiegeld aan uitgeeft.