Alcohol, weerstand en luchtweginfecties

Door de jaren heen hebben artsen geobserveerd dat mensen met een stoornis in het gebruik van alcohol (alcoholverslaving) gevoelig zijn voor longontstekingen en andere luchtweginfecties.

Expertisecentrum Alcohol

Deze pagina is gemaakt door het Expertisecentrum Alcohol. Met wetenschappelijke kennis helpt het expertisecentrum professionals gezondheidsschade door alcohol terug te dringen. Op zoek naar informatie voor jezelf of een ander? Kijk op alcoholinfo.nl.

Blijf op de hoogte

Met de nieuwsbrief van het Expertisecentrum Alcohol:

E-mailadres(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Heeft u een vraag?

Stuur ons een mail
Expertisecentrum Alcohol

Deze observaties worden door wetenschappelijk onderzoek ondersteund en er is onder wetenschappers consensus dat (chronisch) overmatig alcoholgebruik een risicofactor is voor het krijgen van luchtweginfecties zoals longontstekingen [1]. De verklaring hiervoor wordt gezocht in het effect van alcohol op het immuunsysteem. Door verminderde weerstand of immuniteit zijn stevige drinkers vatbaarder voor allerlei virale en bacteriële infecties.

In dit dossier gaan we dieper in op de relatie tussen alcoholgebruik en luchtweginfecties. We staan allereerst stil bij de impact die alcohol heeft op het immuunsysteem. We stellen ons hierbij ook de vraag of incidenteel zwaar drinken (binge drinken) iemand vatbaarder maakt voor infecties van de luchtwegen. Voor diegenen die meer begrip willen hebben van het verschil tussen bacteriële en virale luchtweginfecties en de werking van het immuunsysteem zijn de laatste twee items van dit dossier bestemd.

Met dank aan suggesties en commentaar van Michelle Terwiel (St. Antonius Ziekenhuis) en Bob Meek (St. Antonius Ziekenhuis).